Hivatalosan is kijelenthetjük, hogy itt a sokak által várva várt tavasz. A téli hideg időszak után megjelentek az első kellemes melegséggel simogató tavaszi napsugarak, ébredezik a természet, rügyeznek a fák, sőt már van, ami virágzik is. Sokaknál tart már a húsvét előtti böjt időszaka és szervezetüket próbálják megtisztítani, megújítani.

Dr. Suzanna Braeger írásában sok gyakorlati tanácsot, számos remek zöld szuperélelmiszert és annak testünkre gyakorolt hatását találhatod.  Az ő írása további gondolatokat ébresztett bennem azzal kapcsolatosan, hogy mi mindent tehetünk még annak érdekében, hogy valóban megtisztítsuk a belsőnket mind testi, mind lelki és mentális szinten is.

Ahhoz, hogy belül rend legyen sokban segíthet az, hogy a környezetünkben mennyire van rend. Vannak történések, amikre nem lehetünk hatással közvetlenül, de rengeteg olyan dolog van, amire viszont igen. Ebből hoztam most párat.

TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS:

Ez a kifejezés szerintem sokaknak ismerős lehet, legalábbis én még nem nagyon hallottam nyári, őszi vagy téli nagytakarításról (attól még létezhet 😊 ). Érdemes fizikailag is rendet tenni magunk körül, majd a későbbiekben azt fenntartani.

  1. Lomokkal telezsúfolt helyiségek rendbetétele.

A  ”jó lesz az még valamire, de aztán sosem használjuk tárgyak” elég nagy káoszt tudnak okozni az életterünkben. Sok helyen van már lomtalanítási időszak, ahol szervezetten ki lehet tenni az utcára a felhalmozódott, általunk már nem használt tárgyakat. Ha úgy gondolod, hogy másnak érték lehet, akkor azokat gyűjtsd ki külön és hirdesd meg különböző internetes vásárlói felületeken vagy ha a lelkeddel is jót tennél, ajándékozd el, ajánld fel olyan embereknek, akiknek hasznára válhat és nagy segítséget jelentene. Tegyél az ajtóra tavaszi kopogtatót, egy csokor tulipánt a dolgozó szobádba vagy a nappaliba, hogy a tavasz érzete átjárja az otthonod is.

  1. Ruhatár rendbetétele.

Itt is érdemes megnézni, hogy mi az amit rendszeresen viselsz és mi az a ruhadarab amihez már évek óta nem nyúltál hozzá. Általában mi nők sok esetben tartogatunk kedvenc ruhadarabokat, amihez kellemes emlék fűz, de már esetleg 1-2 mérettel kisebb, mint amit viselni tudnánk. Tapasztalatból mondom, ez nem igazán jó taktika. Minden nap mikor kinyitod a szekrényed és megpillantod azt a ruhát vagy esetleg felvennéd, de nem úgy illeszkedik rád, mint régen, akkor sok esetben nem a belső motivációdat növeli, hogy változtatnod kellene valamin, hanem egy újabb kudarccal szembesülhetsz, hogy na megint nem sikerült elérni a lánykori alakodat. Persze vannak kivételek, de én azt tapasztaltam, hogy inkább a sikertelenséget erősíti belül. Szóval itt az ideje megválni a kinőtt, elhasznált, régi daraboktól és elajándékozni a használható, szebb portékákat azoknak, akiknek nincs lehetősége ilyen holmik vásárlására.

  1. Iratok, fotók rendezése.

Fogd meg azt a nagy kupac összegyűjtött számlát, blokkot, hivatalos iratot és egyesével (igen, sajnos ezt is egyesével) nézd át. Ami nem kell esetleg garanciához, szavatossághoz, azt a blokkot, számlát dobd ki, a hivatalos iratokat pedig gyűjtsd mappába típusonként. Például ez a lakással kapcsolatos, úti okmány vagy orvosi lelet, tedd külön gyűjtő mappába, hogy ha hirtelen szükséged lenne rá, pár perc alatt elő tudd venni.

A fotók kiválogatása azért kicsit időigényesebb dolog. Manapság rengeteg képet készítünk telefonnal és digitálisan tároljuk. Van, hogy ugyanabból a nézetből akár több fotó is készül. Na azokból válaszd ki a legjobbat, a többit töröld. A másik oldala a digitális fotózásnak, hogy igen ritkán nézzük vissza azt a több ezer képet, amit korábban készítettünk. Erre megoldás lehet egy digitális képkeret, bár én még mindig jobban örülök a lapozható változatnak, így én rendszeresen minden évben egyszer összeállítok egy könyv alapú, nyomtatható fotóalbumot az előző évi kiemelt képekről. A gyerekeim is imádják ezt lapozgatni és felidézni a szép emlékeket.

  1. Tárhely felszabadítása, negatív gondolatok elengedése vagy azok pozitív átalakítása.

Ez egy digitális fogalom, de amellett, hogy a sok felgyülemlett, el nem olvasott e-book-ot, pdf-et, már nem fontos exceleket töröljük, fontos, hogy az agyunkban is szabadítsunk fel szabad kapacitást. Ha folyamatosan ezer dolog van a fejedben és olyanok is, ami nem téged szolgál, ne arra koncentrálj, tedd a fókuszod a fontos dolgokra. Mert ahol a fókusz, ott van az energia. És az sem mindegy milyen az az energia. Ha folyamatosan negatív gondolataid vannak, akkor a benned lévő energia is negatív lesz, ami hajlamos a rossz dolgokat bevonzani az életedbe. De ha, azokat pozitív gondolatokká alakítod át, akkor a benned lévő energia is pozitív töltetű lesz és a jó dolgokat, embereket fogod bevonzani az életedbe.

  1. Stresszforrások kiiktatása.

A napi stressz hihetetlen módon el tudja szívni az ember életenergiáját. Itt az idő, hogy felülvizsgáld mik azok a helyzetek, dolgok vagy akár kik azok az emberek, akik napi szinten stresszt okoznak neked. Lehet akár egy munkatárs, egy „barát” vagy családtag is. Vizsgáld felül, hogy milyen módon tudod kizárni az életedből az általa okozott feszültségeket. Utóbbiak esetében, tudom nem könnyű, hiszen akár együtt is kell velük élnünk, de ilyenkor teremts magadnak olyan énidőt, ahol kikapcsolhatod az elméd, mozogj, sétálj, meditálj, főzz, olvass vagy bármi olyan dolgot, ami kikapcsol. Vagy tegyél egy fülhallgatót a füledbe és hallgass olyan zenét, ami megnyugtat és feltölt. Készíts napirendet, ami irányt mutat, segít a helyes úton maradni és minden fontos dolgot szem előtt tartani.

Sokszor észre sem vesszük, de akár a közösségi médiában megjelent cikkek, hírek, kommentek is stresszt okoznak bennünk. Itt az ideje egy kis digitális detoxnak is. Töröld a feleslegesen követett, bejelölt ismerősöket, influenszereket.  Azok munkásságát figyeld, akik számodra értéket, pozitív töltetet adnak, erősítik benned a jó irányba haladást. Este lefekvés előtt 1 órával már ne görgesd a telefonod, ne nézz tévét, inkább olvass, meditálj, pihentesd az elméd.

És még jó pár terület van, amiről szívesen írnék, de ha a fentiek egy részét meg tudod valósítani a saját életedben, nemcsak a testi-, hanem a lelki- és mentális egészséged is támogatod.

Tisztulj, töltődj és élvezd az életed!

Magyar Natália

Honlap:     www.magyarnatalia.hu

Facebook: Pillangóhatás method

Instagram: Pillangóhatás method