A holisztikus egészség olyan optimális egészségi állapot, amikor az ember fizikailag, mentálisan és spirituálisan is egyensúlyban van. A holisztikus egészség coaching nem csak a betegségre vagy általános egészségügyi problémára összpontosít, hanem a teljes személyt állítja központba, s a szemlélet kiterjed az egész testre, az elmére és a lélekre.

A holisztikus egészség coaching az egészségmegőrzés és egészségfejlesztés olyan formája, amely az egész embert veszi figyelembe. A holizmusból ered az az elképzelés, hogy az ember minden elemét figyelembe kell venni az optimális egészség és jóllét elősegítése érdekében. A holizmus olyan filozófia, amely a végső egészség és jólét elsődleges célját támogatja. A hagyományos orvoslással összhangban dolgozva a holisztikus terápiák céljaik elérése érdekében az alternatív terápiák ill. természetgyógyászat különböző formáit foglalják magukba.

A holisztikus terápia olyan kezelési lehetőség, amely a gyógyulást a személy egészének kezelésével segíti elő, azon az elven alapulva, hogy ha a személy egy részét figyelmen kívül hagyják vagy az egyensúlyából kibillentik, az az egész rendszer kiegyensúlyozatlanságát okozza.

Miért van szükség a holisztikus egészség-tanácsadásra és coaching-ra?

Manapság egyre többen tapasztalják a nyugati orvoslás határait, mikor összetett, több szervrendszert magába foglaló betegségek ill. autoimmun megbetegedések kezeléséröl van szó. A konvencionális, azaz ortodox orvoslás és kezelés a szervezet csak egy részre terjed ki, és sok esetben a kliens nem tapasztalhatja meg a teljes gyógyulást, mert lényének más aspektusait figyelmen kívül hagyják, amelyek a betegség kialakulásáért felelősek. Ez nem azt jelenti, hogy a nyugati orvoslás helyett kizárólag alternatív gyógymódokat kínálunk fel, hanem a nyugati orvoslás mellett (azzal együttműködve) természetes gyógymódok, táplálkozásterápia és stresszkezelési terápiák segítségével a szervezet öngyógyító folyamatait segítjük elő.

A holisztikus egészség coaching fő célja:

Az optimális egészség elérése. Az optimális egészség, vagyis amikor a személy mentálisan, fizikailag és spirituálisan is egyensúlyban van, a sikeres holisztikus kezelés megtestesítője.

A holisztikus egészség coaching:

 • a természetgyógyászat eszközeit,
 • a táplálkozás-terápiát,
 • a stresszkezelési technikákat, és
 • az ételvezetési stratégiákat ötvözi az optimális egészség visszaszerzése ill. egészségfejlesztés érdekében.

A holisztikus látásmód eredete

Az 5000 évre visszanyúló, Indiából és Kínából származó gyógyítási hagyományok középpontjában a természettel való harmóniában élés koncepciója áll. Ezen természetgyógyászati ágazatok a szervezet egészét veszik figyelembe, és kezelési eszközeik az egyén testi-lelki-szellemi egyensúlyának visszaszerzésére irányulnak.

Már a görög filozófus Szókratész is kijelentette: “Mert a rész soha nem lehet jól, ha az egész nincs jól”.

A modern nyugati orvoslás megjelenésével és nagyszerű fejlődésével a holisztikus megközelítés háttérbe szorult, ahogy az emberek érdeklődése az orvosi innovációk iránt nőtt. De amint nyilvánvalóvá vált, hogy a modern orvostudomány nem tud mindent meggyógyítani, és hogy bizonyos krónikus állapotok nem reagálnak a hagyományos ortodox kezelésekre, és hogy egyes kezelések valójában többet árthatnak, mint használnak, a holisztikus megközelítés újjáéledt.

A holisztikus megközelítés a különböző betegségek és állapotok gyógyítása és kezelése tekintetében sokkal eredményesebbnek bizonyul.

A holisztikus kezelést arra használják, hogy feltárják a személy egészét, hogy megtalálják az egészségi állapotuk lehetséges alapproblémáit, majd a kezelési tervben adott esetben foglalkozzanak ezekkel.

Amikor egy ügyfél besétál egy holisztikus egészség-tanácsadó vagy coach irodájába, teljes körű állapotfelmérésen megy keresztül és kiértékelést kap, beleértve élet története, életmódja, gondolatai és érzései mélyreható vizsgálatát. Olyan kezelési lehetőségeket tanulnak meg, amelyek azon alapulnak, hogy ki is ő maga, mint személyiség, és milyen fizikai és lelki igényei vannak, s hogyan tudja szervezetét a gyógyulás irányába mozdítani.

A holisztikus egészség coach-ok – az egészség-tanácsadáson túlmenően – azon is dolgoznak, hogy segítsenek ügyfeleiknek segíteni önmagukon. Ezt néhány különböző lehetőségen keresztül teszik, mint például:

 • Az ügyfelek oktatása és motiválása az életmódváltásra és az öngondoskodásra
 • Különböző természetes terápiák mindennapokban való integrálása
 • Testmozgás és étrendváltoztatás
 • Mentális egészség és párkapcsolatok
 • Spirituális fejlődés

A holisztikus kezelési módokat öt modalitásra osztják, amelyek a gyógyítás specifikus megközelítései vagy módszerei. Csak néhány példát említve az egyes modalitásokon belül: ájurvéda, hagyományos kínai orvoslás, gyógynövényterápia, aromaterápia, homeopátia, légzésterápia, meditáció, jóga, táplálkozásterápia, stb.). A teljes egészség elérése érdekében ezek specifikus, egyénre szabott kombinációját alkalmazzák.

E lehetőségek mindegyikét az ügyfél életének belső zugainak feltárására használják, hogy kizárják az egyéb okokat és a mögöttes egészségügyi problémákat. Mindezeket úgy tervezték, hogy az egész embert célozzák meg és gyógyítsák azáltal, hogy minden programlehetőségbe és tervbe bevonják az elmét, a testet és a szellemet.

Előnyök

A holisztikus egészség coaching-ból származó fő előnyök, amelyekben az ügyfelek részesülhetnek, a következők:

 • Közvetlen részvételt a kezelésben, minden lépésnél az ügyfél aktív cselekvő
 • Olyan kiegészítő gyógymódokat sajátítanak el az ügyfelek, amelyek hatékonyak, ugyanakkor kíméletesek, nem invazívak, természetesek, és a lehető legkisebb kockázatot biztosítják. Emellett a konvencionális orvoslással párhuzamosan alkalmazhatóak.
 • Teljes személyként és nem betegségként tekintsenek rájuk.

Röviden, a holisztikus kezelés a teljes egészség és wellness előnyeivel jár, az ügyfélnek legjobban megfelelő különböző kezelési lehetőségek révén.

A holisztikus egészség coach

A holisztikus egészség coach az egészség holisztikus megközelítésében hisz, úgy véli, hogy az egész testnek a lehető legjobban kell működnie. Ez magában foglalja az elmét, a testet és a szellemet.

A holisztikus egészég coach széleskörű látásmóddal rendelkezik, és tudja, hogy ha e területek bármelyike nem működik megfelelően, az kihat a test többi részére is. Ezért a holisztikus egészség coach az egész ember jóllétével foglalkozik, ahelyett, hogy a test egy adott részére vagy betegségére összpontosítana, mint a konvencionális orvosi gyakorlatok.

Mit csinál egy holisztikus egészség coach?

 • A holisztikus egészség coach az egész emberre összpontosít, ahelyett, hogy a tünetekre összpontosítana. Ez segít neki abban, hogy az ügyfél általános jólétét elősegítse ahelyett, hogy egyszerűen csak a tüneteket kezelnék.
 • Megtanítja ügyfeleinek, hogyan éljenek egészséges életmódot, miközben kiegyensúlyozott táplálkozást ill. táplálkozásterápiát, gyógynövényeket, aromaterápiát, testmozgást és számos más módszert alkalmaz.
 • A holisztikus egészség coach segít ügyfeleinek megérteni az egyensúlyt, amelyre az életben szükség van a megfelelő egészség fenntartásához, és segít nekik elérni és fenntartani ezt az egyensúlyt.

A holisztikus egészség coach azt is megérti, hogy az ügyfélnek esetleg hagyományos gyógyszeres és orvosi kezelésre van szüksége, és szükség esetén a megfelelő orvosokhoz irányítják. A konvencionális orvoslás mellett, azzal párhuzamosan teszi lehetővé a szervezet egészségének helyreállítását.

Hogyan lettem Holisztikus Egészség Coach?

2010-ben (25 éves koromban) szeronegatív rheumatoid arthritis-t állapítottak meg nálam, annak ellenére, hogy évek óta vegetáriánus táplálkozást folytattam, aktívan sportoltam, nem dohányoztam és nem ettem feldolgozott élelmiszereket, sem cukrot. Ekkor már Táplálkozási Tanácsadóként, Jóga Oktatóként és Pilates Trainer-ként is dolgoztam.

A szeronegatív rheumatoid arthritisz az autoimmun ízületi gyulladás egy ritka esete, ami gyakran megtámadja az ízületek körüli ízületi folyadékot. Ez porckárosodást okoz, amely fájdalmat és gyulladást okoz az ízületekben. Hosszú távon a porc súlyos károsodását okozhatja.

2013-ban biológus doktori pályafutásom kezdetén a lumbális gerinc szakaszon porckorongsérvem alakult ki. Ez nagyon megkeserítette a mindennapjaimat. Szüneteltettem a jóga és pilates oktatását, és saját felépülésemre koncentráltam. 2014-ben külföldi munkám alatt egy Chikungunya-vírussal is megfertőződtem a trópuson, ami szintén az ízületeket támadta meg. Azt mondanom sem kell, hogy pár hónapig alig tudtam lábra állni. Szerencsére a jóga és az ájurvédikus táplálkozás sokat segített a tünetek kezelésében, de a teljes gyógyulásomat nem tették lehetővé.

Az összes addig elsajátított tudásomat (Táplálkozásterápia, Gerinctorna, Jóga és Ájurvéda) ötvöztem, és beépítettem a mindennapjaimba. Ekkor tértem át a teljes vegán táplálkozásra, mindfulness technikákat kezdem tanulni és alkalmazni, ami sokat segített az ízületi fájdalmak enyhülésében. Azt a tényt, hogy egy autoimmun ízületi betegségből nem lehet felépülni, azt nem voltam hajlandó elfogadni. Sajnos a genetikai háttéren nem tudtam változtatni, de azt tudtam, hogy bizonyos gének aktivitásában a környezet és a szellemi-lelki-testi egyensúly mekkora szerepet játszik. Az én esetemben (mint sokan másoknál is) a stresszre adott válaszreakciókban és berögzött viselkedésformákban volt a megoldás kulcsa. S ez volt a hiányzó elem, ami a teljes gyógyulásomhoz hiányzott.

Külföldön Jóga Mester Oktató diplomát szereztem, ami a tudatos meditáció, és légzéstechnikák mélyebb elsajátítását tette lehetővé. Ez áttörést hozott számomra, és három év aktív gyakorlás után csaknem tünetmentes állapotot mutattam. További természetes gyógymódokkal és holisztikus egészségfejlesztéssel kapcsolatos képesítéseken vettem részt, hogy átfogóbb képet kaphassak a civilizációs betegségek kialakulásának biológiai okairól és azok integratív megoldásairól. Ekkor már a családomon belül több daganatos megbetegedés is motivált arra, hogy az integratív orvoslás felé vegye az irányt. 2016-ban biológusként ledoktoráltam a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi karán, és elkezdtem tanulmányaimat az Indian Borad of Alternative Medicine-nél, ahol Doctor of Naturopathy és később Holistic Health Coach diplomát szereztem.

Ez idő alatt megszületett kislányom, s a mai napig futok és jógázok. S most már kimerem jelenteni, hogy meggyógyultam.

A táplálkozás-terápia, mozgásterápia és a stresszkezelés, valamint a természetgyógyászati eszközök ötvözése jelentette számomra a végső megoldást. S így fogalmazódott meg bennem, hogy az emberekhez eljuttassam mind a nyugati tudományos ismereteket mind pedig a keleti tudást és tapasztalatot, ami az egészséges életmód, valamint a testi és lelki egyensúly megteremtését teszi lehetővé.

Biológusként aláírom az ortodox orvoslás és kezelések szükségességét, s fontosnak tartom az egészségügyi innovációkat és folyamatos fejlődést, de látom az igényt arra is, hogy a nyugati orvoslással együttműködve minél több emberhez eljuttassuk a természetes gyógymódok lehetőségeit mind a holisztikus táplálkozás, mind a testmozgás, stresszkezelés és önfejlesztés útján. Csak így leszünk képesek megteremteni azt a testi-lelki-szellemi egyensúlyt, ami a szervezet teljes gyógyulását teszi lehetővé. Hiszen szervezetünk képes meggyógyítani önmagát, de nekünk kell megteremteni azt a közeget, ahol a gyógyulás lehetővé válik.

Így született meg bennem az igény, hogy főállásban Holisztikus Egészség és Táplálkozási Szaktanácsadóként dolgozzak, s hogy ezt a fajta integratív egészségfejlesztést és tudást a Body ’n’ Soul Wellness Academy segítségével nemzetközileg elismert képzések oktatásán keresztül is tovább tudjam adni.

Ha életed elérkezett arra a pontra, ahol saját és családod holisztikus egészség-megőrzése kiemelkedő fontosságú, és hogy ezt te is hivatásként szeretnéd végezni, akkor szeretettel várlak a Holistic Health Coach nemzetközileg elismert oklevelet biztosító képzésünkre.

Tudj meg többet a Holistic Health Coach online képzésünkről:

Holisztikus Egészség Coach tanfolyam