Sokan nem tudják, de nem csak a babot, a lencsét kell beáztatni, hanem a

 • Gabonákat (barnarizs, köles, hajdina, zabpehely, quinoa)
 • Hüvelyeseket (babfélék, lencse, csicseriborsó)
 • Dióféléket, magvakat (mandula, kesudió, dió)
 • Kisebb magvakat (mák, szezámmag,napraforgómag)

Mindegyiknek más az áztatási ideje, ami azért fontos, mert a teljes szemű finomítatlan gabonák, magvak, hüvelyesek fitinsavakat tartalmaznak, amik megkötik az ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, vas, cink) így ezeket nem tudjuk hasznosítani, és egyes emésztő enzimeink sem tudnak megfelelő módon működni.

Ez azonban csak egyszeri étkezésre és nem egész napra vonatkozik. A fitinsav az étkezés során csökkenti az ásványi anyagok felszívódását, de nincs hatással a következő étkezésekre.

Például, ha valami dió vagy mogyorófélét tízóraizunk vagy uzsonnázunk, a fitinsav lecsökkenti az elfogyasztott magokban rejlő vas, cink és kalcium felszívódását, de nem befolyásolja a pár órával később elfogyasztott ételekből való felszívódást.

Azonban, ha majdnem minden étkezéskor magas fitát tartalmú ételt fogyasztunk, az egy idő után ásványi anyaghiányhoz vezethet.

A nagyobb magvakat 24 órán át, a többi felsoroltat 12 órán át érdemes áztatni, majd egy szűrő segítségével folyó vízzel átmosni.

Az elkészítésük ezek után a megszokott módon történik.

Maga a fitinsav egy kiegyensúlyozott étrendben valószínűleg nem fog nagy problémát okozni, főleg, ha valaki sok húst fogyaszt, de ha valaki eleve vashiányos, vagy hajlamosabb a vashiányra, annak figyelnie kell rá..

És miért sokkal fontosabb még az áztatás?

Például a rizsnél a szennyeződések eltávolítása miatt. Ki kell mosnunk a különböző kemikáliákat, a földben alapból megtalálható szennyeződéseket, mérgeket, amiket magába szív és el is raktározza. Ezeknek a 80%-a eltávolítható megfelelő áztatással, mosással.

Mikrozöldek

A mikrozöldek (vagy más néven mikrosaláták) kicsi ehető növényi hajtások (nem csírák!), általában zöldségfélék (borsó, káposztafélék, retek és még sok más fajta), de növeszthetünk fűszernövényekből (koriander, póréhagyma, petrezselyem) is.

Ezeken a fiatal növényi hajtásokon (fajtától függően 8-10 cm magasak) már megjelennek az első igazi levélkék, de a gyökérrendszer még nem igazán fejlett.

A vetéstől számítva 10-12 napra már vághatóak (a gyors növekedésű fajták).

A mikrozöldekben koncetráltan jelenik meg az adott növényre jellemző íz, pl. a brokkoli mikrozöld valóban brokkoli ízű, a fűszernövények is ízletesebbek a kifejlett növénytársaikhoz képest.

Ezek a növényi hajtások apró méretűek, de beltartalmi értékük kiugróan magas, pl. a vöröskáposzta mikrozöldben 69-szer több K-vitamin van, 6-szor több C-vitamin és 40-szer több E-vitamin van a kifejlett káposztához képest, ill. antioxidánsokban is gazdagok.

Miért növessz mikrozöldeket?

EGYSZERŰ ÉS GYORS– Nem kell hozzá kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükséged, és 10-12 nap múlva már vághatod is a saját, friss mikrozöldedet.

 • MINDIG FRISS és ÍZLETES– Annyi MIKROZÖLDET és akkor növesztesz, amikor időd és kedved van. Igazi íz- és vitaminbombák ezek a növényi hajtások. A magok sötét, hűvös helyen tárolva 5 évig is elállnak.
 • VEGYSZERMENTES– A vegyszermentes vagy BIO magok és a kókuszrost garantálják a vegyszermentes növesztést.
 • SZUPEREGÉSZSÉGES– Kutatások támasztják alá, hogy ezek a kicsi növények igazi vitaminbombák és ásványi anyaguk is magas.
 • KÖRNYEZETBARÁT– Elég az ablakpárkányodhoz lépned és frissen vágnod a saját növesztésű mikrozöldből, ha friss, vegyszermentes zöldre van szükséged valamilyen étel mellé. Nincs csomagolás, szállítás, környezetszennyezés.
 • NEM KELL KIMOZDULNOD OTTHONRÓL, ha friss zöldségekkel szeretnéd fedezni napi vitamin szükségleted egy részét.

Mire használhatjuk a mikrozöldeket?

A mikrozöldek nagyon változatosan felhasználhatóak, ennek csak a fantáziánk szabhat határt.

 • Keverhetjük zöldsaláták közé, garantáltan feldobják a legíztelenebb salátát is;
 • Szórhatjuk pizza tetejére, a fűszeres ízű rukkola mikrozöld különleges ízt csempész a pizzánkhoz;
 • Adhatjuk a mikrozöldeket levesekhez feltétnek;
 • Használhatjuk zöld turmixokhoz, pl. a zöldborsó vagy fodros kel mikrozöld kiváló turmix alap.
 • Készíthetünk belőlük mártogatósokat, önteteket.