Holnaptól életmódot váltok. Neked is ismerős ez a mondat? Legtöbbször erre a kijelentésre akkor kerül sor, ha valaki nagyon nem érzi már jól magát a bőrében. Diszkomfort érzete van, némi túlsúllyal rendelkezik vagy sajnálatos módon egy betegség miatt kell változtatnia az addig megszokott életvitelén. Sokan akik fogyni szeretnének az életmódváltást az önsanyargató fogyókúrákkal azonosítják, emiatt már negatív érzésekkel kezdenek bele az egész programba.

NEM, az egészséges életmód NEM egyenlő egyik fogyókúrás trenddel sem! A Diéta általában a táplálkozás során történő megvonásokról szól és rövid távon tartható eredményeket hoz. Amint befejeződik a diéta időszaka, rendszerint visszatérnek a korábbi szokások, étkezések, így ezekkel együtt a probléma is amit a diétával akartunk megoldani.

Az életmódváltás sokkal több ennél és nemcsak a táplálkozásból áll. Egyik nagyon fontos alappillére, de nem az egyetlen. Ha valaki pozitív változást szeretne elérni az életében hosszútávon, akkor több területre érdemes koncentrálnia és lassú lépésekkel új szokásokat beépítenie az életébe úgy, hogy azok napi rutinná váljanak a hosszútávú beépülés érdekében.

Minden ember egyedi, ezért Mindenkinek a saját maga számára legmegfelelőbb utat kell követnie, legyen szó akár a táplálkozásról, akár a mozgásról vagy öngondoskodásról. Az alapelvek viszont egységesek, amit érdemes szem előtt tartani.

HOL KEZDJÜK EL AZ ÉLETMÓDVÁLTÁST?

Hát először is fejben. Ha érezzük, hogy változtatnunk kell valamin az életünkben, mert ez így ahogy most van nem jó, akkor már jó úton haladunk. Saját magunknak kell felismerni, hogy ez így nem mehet tovább. Szóval ha már a gondolat megszületett, akkor onnan már csak egy lépés az elhatározás, hogy igenis, ezt most megcsinálom. Nem másokért, hanem magamért. Saját magamnak elsősorban én legyek a legfontosabb, hiszen, ha én rendben vagyok, akkor tudok másoknak is adni. És ez nem önzőség, hanem tiszta logika.

És azt is biztosan hallottad már, hogy a GONDOLATNAK TEREMTŐ EREJE VAN. És ha az a gondolat pozitív és a jót szolgálja, akkor szinte alapvető feltétel, hogy beépítsük a mindennapjainkba.

MILYEN ALAPKÖVEI VANNAK AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDNAK?

Az egyik legfontosabb alappillére: a TÁPLÁLKOZÁS.

Napjainkban rengeteg táplálkozási irányzat létezik, szinte el is lehet veszni bennük. Van aki divatból követ egy-egy étrendet, van aki meggyőződésből és vannak akik egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy ami a tányérjukra kerül, az az egészségüket szolgálja vagy sem. És persze vannak olyanok is akik ösztönösen, sőt már tudatosan a számukra legmegfelelőbb táplálékot fogyasztják. Számos kutatás szerint sajnos az utóbbiból vannak kevesebben.

Mint mindennél, itt is nagyon fontos szem előtt tartani, hogy ez is egyén függő, azaz meg kell vizsgálni, kinek milyen ételek fogyasztása támogatja a testi egészségét. Nem hiszek abban, hogy egy adott séma, étrend Mindenkire ugyanúgy érvényes lehet.
Viszont vannak általános alapigazságok, amelyek a többség számára követendőek lehetnek. Többek között a megfelelő mennyiségű növényi ételek beillesztése a napi menünkbe. Zöldségek, gyümölcsök, gabonák, magvak napi fogyasztása jelentősen fokozhatják életminőségünket. Tele vannak rostokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, fitonutriensekkel, amelyek nélkülözhetetlenek egy egészséges szervezet számára.

Egy teljes értékű növényi étrendre való áttérés esetén viszont érdemes mélyebben beleásni magunkat a témába vagy szakértő segítségét kérni a hiánybetegségek elkerülése érdekében. Egy Vegán életmód tanácsadó ebben nagy segítséget nyújthat Neked.

A másik nagyon fontos alappillére az egészséges életmódnak a táplálkozás mellett: a TESTMOZGÁS.

Legyen annak bármilyen formája fontos, hogy minden nap iktassunk be az életünkbe legalább 15-20 percet. Nem szükséges napi 1,5 órákat az edzőteremben tölteni fittségünk megőrzéséhez. Részesítsd előnyben az otthon vagy a szabadban végezhető gyakorlatokat, rengeteg online edző videó létezik már. De napi 30 perc gyaloglással, kocogással is rengeteget tehetünk egészségünkért. És még hosszan sorolhatnám. De ami a legfontosabb! Ép testben ép lélek!

És ha már ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK, akkor most megfordítanám a dolgot.  Ugyanis az ÉP TESTHEZ ÉP LÉLEK szükségeltetik.

Nagyon sok betegség lelki eredetű elakadásból, szorongásból és félelemből alakul ki. Ezért nagyon fontos, hogy a lelkünk állapotával is TUDATOSAN foglalkozzunk. Megelőzésképpen ne hagyd, hogy a romboló, negatív gondolatok irányítsák az életedet! Ne várd meg, hogy a negatív gondolataid aggodalomba és szorongásba menjenek át! Ehelyett próbálj meg túllépni rajta és érveket felsorakoztatni ellene vagy elfogadod őket és a lehetőségeket felmérve megpróbálsz tenni ellenük.

Amennyiben már valamilyen elakadással küzdesz, akkor azt próbáld meg felismerni, elfogadni, feldolgozni majd elengedni! Tudom ez így nagyon egyszerűen hangzik, hiszen ez egy roppant hosszú és fájdalmas folyamat is lehet. De a testi, lelki és szellemi épséged érdekében ezt meg kell tenned! Ha segítség nélkül nem megy, akkor kérj tanácsot szakembertől!

Mit is jelent a SZELLEMI EGÉSZSÉG?

Spirituális szempontból a szellem levegős elem, ezért az ember esetében a szellemi állapotot alapvetően az ember gondolatai határozzák meg. Ez megmutatja az élethez való hozzáállásunkat, hitünket, értékrendszerünket, céljainkat és morális állapotunkat.

Manapság rengeteg nem várt kihívással kellett/kell szembenéznünk és nehéz a körülményeket kizárni az életünkből. A szellem viszont attól tud egészséges maradni, ha minden külső körülménytől függetlenül képesek vagyunk alkotó, szemlélődő módon, örömmel élni.

🧘‍♀️ TUDATOSAN ezért is tehetünk. Mint ahogy azt már korábban is írtam a rendszeres testmozgás és tudatos táplálkozás nem csak a testi, hanem a lelki és a szellemi egészségünket is nagy mértékben támogatja.

De ezeken felül mit tehetünk még közérzetünk jobbá tételéért?

– NAPI MINIMUM 8 ÓRA ALVÁS
Mindenkinek más az alvás igénye, de célszerű törekedni a napi 8 óra nyugodt alvásra. A test és az elme ilyenkor képes regenerálódni, megnyugodni.

– KIKAPCSOLÓDÁST JELENTŐ TEVÉKENYSÉGEK KERESÉSE
Például meditálás, ami képes megtisztítani az elméd a negatív gondolatoktól és szokásoktól. Esetleg olvasás, egy könnyed film megnézése, séta a természetben…

– TISZTA, RENDEZETT KÖRNYEZET LÉTREHOZÁSA
Nemcsak az elménket érdemes megtisztítani, hanem a környezetünket is. Figyeld meg milyen érzés kerít hatalmába, amikor a dolgok a saját helyükre kerülnek körülötted!

– A STRESSZT OKOZÓ TÉNYEZŐK KISZŰRÉSE
Ha már van annyi önismereted, hogy látod milyen külső tényezők hatására nő meg stressz szinted, akkor ezeket a helyzeteket némi tudatossággal képes leszel elkerülni.

– MEGFELELŐ IDŐBEOSZTÁS
A napjainkban sokat emlegetett „time management” segíthet abban, hogy mindezek megvalósítására egy előre jól megtervezett napirenddel időt teremts.

Miért van szükségünk ÖNGONDOSKODÁSRA?

A mai rohanó világban annyi feladatunk van, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni pihenni. Pedig ahhoz, hogy teljes harmóniában élhessünk a testünkkel, igenis időt kell szakítani az ÖNGONDOSKODÁSRA!

Mert ha túlterheljük magunkat és nem hagyunk időt a lemerült elemeink feltöltésére, könnyen kiéghetünk, a fizikai és érzelmi fáradtság könnyen vezethet különböző betegségek kialakulásához. A öngondoskodásra szánt idő pedig nem elvesz a szeretteidtől, a munkádtól, önmagadtól, hanem épp ellenkezőleg. Még több időt és lehetőséget teremt számodra és mások számára is ráadásul megújult energiával és lendülettel.

Mint a táplálkozás, testmozgás esetében is a pihentető tevékenységek is egyénileg eltérőek lehetnek.

– aktív kikapcsolódás
Testmozgás (jóga, pilates), túrázás, séta a természetben, tánc, bármely sport, ami kikapcsol. Viszont itt azért tartsd szem előtt, hogy a test energiával történő feltöltése a cél, nem a lemerítése!

– olvasás
Egy számodra inspiráló vagy könnyed könyv elolvasása. Én inkább a hagyományos könyveket részesítem előnyben az E book-kal szemben, ilyenkor kerülöm az okos eszközök használatát.

– társas kapcsolatok ápolása, találkozó egy baráttal
Nagyon fontos, hogy ne hanyagold el a közeli barátaiddal való kapcsolattartást. És itt nem hatalmas baráti kör fenntartásáról van szó, hanem az IGAZ barátokkal való minőségi időtöltésre.

– alvás
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy napi minimum 8 óra alvásnak milyen pozitív hatása lehet az életünkre.

Próbálj meg egy számodra feltöltő tevékenységre 30 percet szánni mindennap – amit nem az alvás idejéből veszel el – és nézd meg pár hét múlva, hogy miként befolyásolta a napi energiaszintedet!

Elsőre ez a sok információ lehet, hogy rémísztő és sok cselekvést, változtatást igényel, de nagyon fontos, hogy ezt nem egyszerre kell megvalósítani. Szépen, lassan, apránként lehet csak új szokásokat beépíteni az életünkbe.

Viszont ahhoz, hogy olyan jövőt élhess amilyet szeretnél, annak megteremtéséhez Ma kell tenned, Ma kell cselekedned.

Ha nem tudod mivel merre indulj és szükséged van segítségre, keress bátran szívesen támogatlak ezen az úton!

Elérhetőségei:
Facebook: Pillangóhatás Method
Instagram: @pillangohatasmethod