Kedves B’n’S Olvasó!

Kérlek, fogadd szeretettel Cziffra Vivien blogbejegyzését a narancsbőrről:

A cellulit (narancsbőr) szinte minden nő életében megjelenik valamikor, a „szerencsésebbek” csak terhességükkor találkoznak vele a hormonális változások miatt. Azonban a legtöbb nő egész életében küzd vele, sőt most már egyre több gyermeken is megjelenik. Ennek oka az, hogy a nagy rohanásban egyre kevesebb család fogyaszt minőségi ételeket. A gyorsaság miatt sokan, kész, tartósítószerekkel teli, transzzsírokat tartalmazó ételeket fogyasztanak, és ennek narancsbőr az egyik következménye.


A táplálkozást rendbe téve hatalmas változásokat tapasztalsz majd, de a makacs narancsbőrt úgy tudod eltűntetni, ha több fronton támadod.
Először is vizsgáld meg, milyen szinten van a narancsbőröd
Akinek érzékenyebb az emésztése és a kötőszövete a hormonháztartása miatt lazább, annál könnyebben észrevehető és könnyebben kialakulhat a narancsbőr.

1. szakasz: Külsőleg alig észrevehető, a bőrfelszín normálisnak látszik, nem fáj, még nyomásra sem érzékeny, ha végig tapintjuk, max selymesebbnek érezzük kicsit a bőrt. Belsőleg ekkor alakul ki a vénás pangás, nő az érfalak áteresztő képessége, ödéma keletkezik a sejtközi állományban, kezdetét veszi a zsírsejtek felbomlása és a zsírszövet megduzzadása.

2. szakasz: Külsőleg érezhetően fényesebb, bársonyos tapintású a bőrfelszín, de még nem érzékeny. Ha ujjunkat rányomjuk, már érezhető az alatta, tehát az irhában felgyülemlett vizenyő, a felhám pedig vékonyabb és szárazabb a megszokottnál. Belsőleg a szövetközi állományban lévő rostok (mivel a folyadék elvezetés akadozik) szétesnek és megvastagodnak. Ezt az állapotot beszűrődéses stádiumnak is nevezik.

3. szakasz: Ekkor már megjelenik a bőr felszínén a jellegzetes narancshéjra emlékeztető kitüremkedés, a bőr veszít rugalmasságából, nyomásra érzékeny tompa fájdalom jelentkezik. Ekkor képződnek a mikrogumók, és a meglazult kötőszöveti rostok körülfonják a sejteket és a véredényeket, ezzel megakadályozzák megfelelő működésüket is. Ez az ún. rostos stádium.

4. szakasz: a fájdalomérzés egyre gyakoribb, esetenként nem csak nyomásra, hanem magától is. A bőr felszínén erősen kirajzolódik a narancsbőr, a beteg részek a test általános hőmérsékletétől hűvösebbek. A gumókat már tapintani lehet, kemények, fájdalmasak.

Komplett Életmód Programra van szükségünk a hatás érdekében. Nagyon fontos a

 • Gyógynövényteák és szűrt víz megfelelő mennyiségben való fogyasztása
 • Táplálék kiegészítők használata
 • Krémekkel, olajokkal való testápolás
 • Különböző fürdők használata a simább bőr érdekében
 • Megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás
 • Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás
 • Stresszoldás (meditáció, jóga)
 • Megfelelő étrend

Ebben a blogbejegyzésben most foglalkozzunk a folyadék fogyasztással.

A napi folyadék mennyiségedet úgy tudod kiszámítani, hogy 0,4 dl/10tskg (én mindig felfelé kerekítek). Ezt szénsavmentes ásványvíz, szűrt víz vagy gyógynövénytea formájában kell bevinni. Edzésnapokon emelni kell a mennyiséget. Edzés előtt 1 órával 3-5dl, közvetlenül előtte 2dl, közben óránként 1-2 dl, utána kell vissza tölteni.

3 féle hasznos gyógynövénytea keverék a narancsbőr elleni harchoz

 • 1-1-1 teáskanál citromfű, borsmenta, csalán (1hónapig csak, utána szüneteltetni kell a csalánt) 1liter vízzel leforrázod, 5percig állni hagyod, majd leszűröd, és már ihatod is.
 • Narancsbőr elleni teakeverék: csalánlevél, málnalevél, aranyvesszőfű, bodzavirág, zsurló. Alaposan keverd össze a szárítmányokat (ugyanolyan arányban), hogy a teába is arányosan kerüljenek. Jól záródó üvegben tárold, egy púpozott teáskanálnyi keveréket tegyél a már felforralt vízhez és hagyd ázni 15 percig, majd szűrd le. 1 hónapon át igyál meg naponta két csészével.
 • Zöld tea: 2 csészével fogyassz a nap folyamán, nem kell szüneteltetni, fogyaszthatod bármeddig. Forralj fel, ha lehet szűrt vizet, hagyd egy kicsit hűlni (70-80 fokosra) 2dl vízbe 1 tk. tea levelet keverj bele (műanyag, fém ne érjen hozzá), majd 2-3 perc után szűrd le és már fogyaszthatod is.

Amennyiben érint a narancsbőr, és a program további részleteire is kíváncsi vagy, jelentkezz a 2021.06.11-én tartandó workshopunkra.