Üzletasszonyként sokat utazom, viszont az egészséges életmódot, a rendszeres mozgást igyekszem szem előtt tartani. Kedvenc mozgásprogramom a Pilates.

A Pilates több, mint egy egyszerű mozgás. Azok, akik rendszeresen Pilateseznek egyet értenek velem abban, hogy e fantasztikus program nem csupán a testnek, hanem a léleknek is hasznára válik. Energiát, és belső nyugalmat ad egyszerre.

Közel 22 éve Pilatesezem, és tanitom is a módszert. Nem csupán a saját testemen és lelkemen, de a tanitványaimon, és a vendégeimen is látom milyen változásokon mennek keresztül a Pilates programnak köszönhetően.

Összegyűjtöttem néhány tudományosan bizonyitott tényt, amelyek a Pilates előnyeit igazolják:

1. A Pilates csökkenti a stresszt a testben. Köszönhetően a sok nyújtásnak, és az izomerősitésnek, hatékonyan csökkenti a feszültséget a testünkben.


2. A Pilates segit a koncentrációban. Amennyiben egy adott mozgást (például kocogás a futópadon, ugyanazok a jóga gyakorlatok, stb) ismétlésszerűen végzel (minden nap ugyanazt, változtatás nélkül) akkor az edzésedet csupán 50% – os haszonnal végzed, nem is beszélve a sérülés veszélyről. Új mozgás beiktatásával, vagy koncentrációt igénylő mozgásprogrammal segited az agy munkáját, igy növelheted a koncentrációs képességedet. A Pilates erre (is) tökéletesen alkalmas.

3. A mélyizmok dolgoztatásával az idegrendszert is erősiti. A Pilates gyakorlatokkal olyan izmainkat is megdolgoztatjuk , amelyek létezéséről nem is tudtunk. A gyakorlatok végrehajtása alatt a nagyobb izmok mellett a társizmok is bekapcsolódnak a mozgásba, különösen megdolgoztatva az un. “core” izmokat (törzsizmokat). Tudtad, hogy 29 törzsizmunk létezik, nem csupán az un. “kockás has”?

4. Pilates-el hosszú, karcsú izmokat érhetünk el. Nem izomnövekedést, hanem az izmaink karcsúsodását érhetjük el, amely különösen hölgyeknek fontos.

5. A Pilates kiváló hasizomgyakorlatokból áll. Azonban nem kizárólag a hasizmokat, hanem a hát izmait is nagyszerűen megdolgoztatja. Ezért sokszor alkalmazzuk derék, és hátfájdalmak ellen is a mozgásprogramot.


6. A Pilates javitja a testtartást. A helyes testtartást erős törzsizmokkal érhetjük el. A Pilates alapgyakorlatokból kiindulva, fokozatosan emelve a gyakorlatok szintjét, a Pilates megtanitja a testünket az erős, és harmonikus tartásra.

7. A Pilates segit az alakformálásban. Amennyiben rendszeresen gyakorolsz, biztosan alakul a tested. Mint már fent emlitettem, karcsú, és hosszú izmokat épithetünk fel, miközben erősitjük a törzsizmainkat, gyönyörű testtartást érhetünk el, a járásunk pedig harmonikus, és határozott lesz. Mindezeknek köszönhetően sokkal erősebb, és karcsúbb testet érhetünk el. Amennyiben súlyt is szeretne valaki vesziteni, a megfelelő kardio mozgás, és a helyesen összeállitott étrend feltétlenül szükséges a Pilates karcsúsitó mozgás mellé.

8. A Pilates mindenkinek ajánlott! Idősebb, vagy fiatalabb, sportoló, vagy soha nem sportolt, férfi, vagy nő – e csodálatos mozgásprogram mindenkinek ajánlott. A Master Instructor-i szinten több ezer Pilates gyakorlatot ismerünk, és tanitunk, igy valóban bárki megtalálhatja a neki való gyakorlatokat.


9. A Pilates növeli a hajlékonyságot! Elkerülhetetlen a hajlékonyság fokozása, hiszen a gyakorlatokat sok nyújtással, és az izmok, izületek átmozgatásával végezzük.

10. A Pilates növeli az energiaszintet. A Pilates egy tipikus légzés technikán alapul. Miközben odafigyelünk a légzésünkre, a friss oxygént eljuttatjuk a mélyen fekvő izmainkhoz, ezáltal sokkal erőteljesebb mozgásra vagyunk képesek, fájdalmas izomláz nélkül. Frissebbnek érezve magunkat, még több gyakorlatot tudunk elvégezni. Minél több gyakorlatot végzünk, annál több energiára tehetünk szert. A Pilates egy fantasztikus low impact mozgásprogram, amelyet bárki könnyedén beiktathat az életébe.

Válaszd te is a B’n’S Pilates oktatói tanfolyamait, és tapasztald meg Te magad a Pilates jótékony hatásait, valamint a Pilates tanitásában rejlő üzleti lehetőségeket! Marianna 22 éves szakmai tapasztalatát nyújtja hallgatóinak a tanfolyam alkalmával!