Az ájurvéda és a jóga javítja természetes egészségünket és vitalitásunkat, és ebben a folyamatban az étrend fontos szerepet játszik. A korábbi blogbejegyzésekben (pl. A holisztikus életmód és az ájurvéda) megtárgyaltuk, hogy a három dosha (azaz a test-lélek típusunk vagy alkatunk) hogyan határozza meg fizikai megjelenésünket, gondolkodási mintáinkat és viselkedésünket, és hogyan lehet ezeket kiegyensúlyozni az étrenddel. Most megnézzük, hogy a jógikus szentírások hogyan osztják az ételeket három típusra az energiáik, a három guna szerint. Az ételeket a három guna szerint (azaz rajasz = rádzsasz, tamasz, szattva) három típusra oszthatjuk: rádzsazikus vagy serkentő; tamaszikus vagy tisztátalan; és szattvikus vagy tiszta. A szattvikus étrend alapja a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend, amelyben olyan élelmiszerek dominálnak, amelyek elősegítik az egészséget és a test harmóniáját. Mi történik, ha túl sokat eszünk a másik két csoportból, vagyis a rádzsazikus és tamaszikus élelmiszerekből?

Rádzsazikus ételek- Stimuláló, túlműködést okozó élelmiszerek

A jógikus étrend kerüli a túlstimuláló, azaz rádzsazikus anyagokat. A kávé, a fekete tea, a hagyma, a fokhagyma, a chili és a dohány rádzsazikus, csakúgy, mint az erősen fűszerezett és sózott termékek, valamint számos kész vagy feldolgozott készétel és snack. Az egyszerű szénhidrátok, mint az édességek, a finomított cukor, az üdítőitalok és a csokoládé szintén rádzsazikusak. A radzsaszikus ételek és italok nyugtalan lelkiállapotot idéznek elő, és az embert túlzottan aktívvá teszik. Megsemmisítik a test és elme egyensúlyát, ami elengedhetetlen a boldogsághoz.

A keserű, savanyú, sós, túlzottan édes, forró, csípős, száraz és égető ételeket a radzsaszikus típusúak kedvelik, és idegességet, hosszú távon pedig diszharmóniát és betegséget okoznak.

A radzsaszikus ételek túlságosan stimulálják a testet és az elmét, fizikai és mentális stresszt okoznak, és elősegítik a keringési és idegrendszeri zavarokat.

Tamaszikus ételek – Elősegítik az elnehezedést és a lustaságot

A tamaszikus anyagokat a jógikus étrendben kerüljük, mert elnehezedés és letargia érzését keltik. A hús, a hal, a tojás és az alkohol tamaszikus, akárcsak a túlfőzött és a csomagolt, feldolgozott élelmiszerek. További tamaszos ételek közé tartoznak az erjesztett, égetett, sült, grillezett vagy többször újramelegített, valamint az állott vagy tartósítószert tartalmazó termékek. A gombák ebbe a kategóriába tartoznak, mivel sötétben nőnek.

Azok az ételek, amelyek nehezen emészthetöek, állati eredetüek, azokat a tamasz energiájú egyének részesítik elönyben.

A tamaszikus táplálkozás sem a testnek, sem az elmének nem használ. Tompává és lustává teszi az embert, hiányzik belőle a magas eszmény, a cél és a motiváció. Az ilyen egyének hajlamosak krónikus betegségekben és depresszióban szenvedni. A túlzott evés is tamaszikus energiájú.

Szattvikus ételek – Elősegíti a nyugalmat és a tudatosságot

A jógikus étrend szattvikus ételekből áll, amelyek megnyugtatják az elmét és élesítik az intellektust. Ezek tiszták, egészségesek és természetesen finomak, tartósítószerek és mesterséges ízesítők nélkül. Ide tartoznak a nyers vagy enyhén főtt zöldségek, saláták, friss és szárított gyümölcsök és bogyós gyümölcsök, tiszta gyümölcslevek, hüvelyesek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, méz, friss gyógynövények, gyógyteák és mérsékelt mennyiségű tejtermék. A szattvikus étrend könnyen emészthető és maximális energiát biztosít, növeli a vitalitást, az erőt és az állóképességet. Segít megszüntetni a fáradtságot. A jógik úgy vélik, hogy az emberek ételpreferenciái tükrözik a szellemi tisztaságuk szintjét, és hogy ezek a preferenciák a spiritualitás fejlődésével változnak.

A szattvikus étrend tisztaságot és nyugalmat hoz az elmébe, és egyszerre nyugtató és tápláló a test számára. Elősegíti a vidámságot, a nyugalmat és a mentális tisztaságot, és segít megőrizni a mentális kiegyensúlyozottságot és az idegek egyensúlyát a nap folyamán.

A szattvikus emberek az életet, tisztaságot, erőt, egészséget, örömöt növelő, tápanyagban gazdag ételeket kedvelik.

A tudatos szattvikus étkezés szabályai:

“Az elme tisztasága az étel tisztaságától függ.” – Swami Sivananda

 • Próbáld meg az étkezéseidet egyszerűen és egészségesen tartani. Étkezz rendszeres időbeosztásban, de ha nem érzed magad éhesnek az étkezéskor, ne erőltesd, akkor egyél, amikor éhes vagy.
 • Mielőtt eszel, ne felejts el hálát adni. Kapcsolódj az anyatermészettel, és gondolj arra, hogy honnan származik az ételed, és légy hálás.
 • Egyél lassan, és élvezd az ételek illatát és zamatát. Az étkezés során tartsd meg a békés hozzáállást. Próbálj meg csendben enni. Ne nézz tévét, ne olvass híreket, és ne böngézd a telefonod. Légy jelen evés közben.
 • Rágd meg alaposan az étel, ne feledd, hogy az emésztés a szájban kezdődik. Kerüld a stresszes helyzeteket étkezés közben.
 • Egy étkezés során csak négy különböző természetes élelmiszertípust (pl. zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélét, babot vagy lencsét és dióféléket) fogyassz. Az egyszerre elfogyasztott összetett ételféleségeket (például húsok, tejtermékek, állati zsírok és szénhidrátok) nehéz megemészteni. Próbáld meg csökkenteni az állati eredetű fehérjék és zsírok mennyiségét egy étkezésen belül, vagy ha teheted válts növényi eredetü fehérjeforrásokra.
 • Ne nassolj édességeket és cukrozott italokat az étkezések között, és kerüld a feldolgozott élelmiszereket. Igyál tiszta vizet vagy gyógyteát az étkezések között.
 • Ne terheld túl a szervezetedet. A gyomrod felét tölts meg étellel, negyedét folyadékkal, a többit pedig hagyd üresen.
 • Fokozatosan állítsd át étrendedet egészséges, kiegyensúlyozott étrendre.
 • Próbálj meg hetente egy napot vagy legalább havonta egyszer böjtölni. A gyümölcslé böjt kiváló módja a szervezet méregtelenítésének és megfiatalításának. Próbálj olyan napokat választani, amikor koncentrált, békés és figyelmes tudsz maradni.
 • Fogyassz naponta legalább három adag zöldséget és két adag gyümölcsöt.
 • Egyél, hogy élj – ne azért élj, hogy egyél. Tartsd egyensúlyban étrendedet, és étkezz tudatosan.

Kulcsfontosságú megjegyezni, hogy e gunák egyike sem eredendően rossz. A guna szó nagyjából “kötél”-nek vagy “szál”-nak fordítható, ami arra utal, hogy mindhárom össze van fonódva, és létezésük egymásra van utalva. A tamasz a letargia energiájának, a rádzsa a szenvedély energiájának, a szattva pedig az egyensúly energiájának tekinthető. Bár ezért úgy tűnhet, hogy a szattva az egyetlen kívánatos guna, nem szabad elfelejtenünk, hogy tamasz nélkül sosem pihenhetnénk, és kiégnénk; rádzsa nélkül pedig nem lenne lendületünk a dolgok megvalósítására. A cél az egyensúly megteremtése az energiák között. A legtöbben úgy találjuk, hogy a három gunas valamelyike dominál bennünket. Ez a természetes hajlamunk. A gunák folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással, és energiájukkal az életünk minden területét áthatják. Ez a természet. Nem lázadhatunk ellene. Ehelyett folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a három guna között; a testünkben, az elménkben és az életünkben.

Az ájurvéda tanításaiba, a három guna elméletébe, és a természetes gyógymódokba a Holistic Health Coach online tanfolyamunk során merülhetsz el. Jelentkezz be, és tanuld meg, hogyan nyilvánulnak meg az életünkben ezek az energiák, és hogyan tudod őket egyensúlyba hozni a holisztikus egészségmegőrzés keretein belül.

Légy tudatos, és ápold a tudatos táplálkozást!

Dr. Suzanna Braeger

Holisztikus Egészség és Táplálkozási Szaktanácsadó

Oktató (B’n’S Holistic Health Coach és Táplálkozási Tanácsadó Tanfolyam)