Az egészséges életmód helyes táplálkozásból, megfelelő mennyiségű testmozgásból áll, de nagyon fontos a mentális egészségünk, lelki állapotunk is.

Ha valamelyik nincs rendben, nem beszélhetünk egészséges életmódról.

A helyes táplálkozás leglényegesebb része a megfelelő folyadék, és az 1 összetevős dolgok fogyasztása.

Folyadék elsősorban víz, és gyógytea legyen.

1 összetevős dolgok pedig a zöldségek, gyümölcsök, megbízható helyen vásárolt húsok (amennyiben fogyasztunk), gabonák, álgabonák.

Mentális egészségünk függ a stressz mennyiségtől, ami természetesen mindenki életében jelen van, de tudnunk kell kezelni azt. Arra a légzőgyakorlatok, relaxációs technikák nagyszerűek, melyek a Power Jóga oktatói és Életmód Mentor  képzésünkön is megtanulhatóak.

A testmozgás elkezdéséhez célszerű szakértői segítséget kérni. és hasznos elolvasni mit ajánl az Európai Sportorvostársaság.

Az Európai Sportorvostársaság 10 aranyszabálya az egészséges időtöltéshez, rendszeres testmozgáshoz, sporthoz és életmódhoz:

  1. Testmozgás előtt menjünk el a háziorvoshoz!

A háziorvosnak/sportorvosnak érdemes megvizsgálnia fizikálisan, és készítenie egy EKG-t. Amennyiben szükséges, teljesítmény tesztek és szívultrahang is elrendelhetők, főleg a kezdőknek, vagy a sporthoz visszatérő egyéneknek, azoknak, akiknek van ismert betegsége vagy tüneteik, az egészségügyi állapotuk speciális vagy jelen vannak az egészségre káros rizikófaktorok (pl. – korábbi – dohányzás, magas vérnyomás, túlsúly, cukorbetegség).

  1. Kezdjük az edzéseket mérsékelt intenzitással és tudatosan!

Óvatosan kezdjünk bele az edzésbe, az intenzitást pedig mérsékelten, de folyamatosan emeljük (először legyenek az edzések egyre hosszabbak, majd végezzük gyakrabban, végül pedig az intenzitáson emeljünk). Amennyiben lehetséges, konzultáljunk edzővel.

  1. Kerüljük a túledzést!

A mérsékelt fáradtság sportolás után rendben van, de az edzést úgy kell végeznünk, hogy kerüljük az erős zihálást vagy a komoly légszomj kialakulását. Van lehetőség arra, hogy orvosi körülmények között monitorozzák a terhelést a szívfrekvencia mérésével, és az egyénnek megfelelő tartomány ajánlásával. Általában az edzéseket a maximális szívfrekvencia 50-80%-án érdemes végezni.

  1. Az edzés egyben szórakozás is!

A hosszabban tartó és közepes intenzitással végzett edzés hatékonyabb, mint teljes erőbedobással rövid ideig futni/úszni/biciklizni. A megfelelő terhelés mellett elengedhetetlen, hogy a megfelelő sportágat, a megfelelő testmozgást végezzük annak érdekében, hogy élvezzük is az edzéseket. Továbbá a változatosság a sportban szintén motiváló lehet, a testedzésnek nem szabad csupán egyfajta mozgásformára korlátozódnia. Igyekezzünk felfedezni és kipróbálni különböző sportágakat, cserélgessük őket időről időre.

  1. Ne eddzünk, ha betegek vagyunk!

Amikor meg vagyunk fázva, náthásak, rekedtek, lázasak vagyunk vagy valamilyen heveny betegségünk van, szakítsuk félbe az edzésprogramunkat egy időre, amíg teljesen fel nem épülünk. Ha nem vagyunk biztosak az állapotunkban, keressünk fel egy orvost.

  1. Előzzük meg és gyógyítsuk a sportsérüléseinket!

Mielőtt elkezdjük az edzést, mindig melegítsünk be! Az edzést követő levezetés is fontos, például nyújtással. A fájdalom mindig a szervezet figyelmeztető jele, és tisztázni kell az eredetét! Amennyiben a megszokott edzésrutin hirtelen fájdalmassá válik, ajánlott felkeresni egy orvost. Az évente egyszer végzett rendszeres orvosi vizsgálat biztosítja az egészséget, a jólétet és a jó formát. Ha már megsérültünk, még fontosabb az orvosi konzultáció. A sérüléseknek mindig idő kell, hogy teljesen meggyógyuljanak. A gyógyulás során, időlegesen kipróbálhatunk más sportágakat, például úszás, aqua fitness, biciklizés.

 

  1. Vegyük figyelembe az időjárási és környezeti viszonyokat!

A sportruházatnak elsősorban a funkcióját kell betöltenie, nem feltétlen kell divatosnak lennie. Ideális esetben a ruházat könnyű, légáteresztő, így megfelelően vezeti el az izzadtságot és segít a hőleadásban. Öltözzünk mindig az időjárásnak megfelelően. Hideg időben öltözzünk rétegesen, olyan meleg ruhákba, amelyek a széllel szemben is védenek. Szennyezett levegő vagy magas ózonkoncentráció esetén csökkentsük a szabadtéri edzéseket, és igyekezzünk reggel vagy este mozogni.

  1. Figyeljünk a táplálkozásunkra, és a folyadékbevitelre!

A mediterrán típusú diéta szinte minden esetben ajánlott. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy étrendünk megfelelő-e az életmódunkhoz, konzultáljunk orvossal vagy dietetikussal. A testmozgás során történő folyadékvesztést, főleg meleg időben, minden esetben pótolnunk kell, legfőképpen vízzel, mozgástól függően pedig lehetőség szerint elektrolitokat tartalmazó italokkal, izotóniás folyadékokkal.

  1. Legyen az edzésprogramunk megfelelő a korunknak és az egészségi állapotunknak!

Azt már tudjuk, hogy milyen előnyei vannak, ha gyermekkorunktól kezdve aktívan sportolunk, de a fiatalokon kívül a középkorú és idős embereknek is erősen ajánlott; a sportnak ebben a korban is van létjogosultsága és rengeteg előnye. Idősebb korban a sportnak érdemes sokoldalúnak lennie, és tartalmaznia kell az állóképességet, az erőnlétet, a mozgékonyságot és a mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatokat. A gyógyszerelésnek alkalmazkodnia kell a fizikai aktivitáshoz.