Kedves B’n’S Olvasó!

Kérlek, fogadd szeretettel Cziffra Vivien blogbejegyzését az almaecetről:

Mindenki hallott már az almaecetről, dereng valami, hogy az issza aki fogyni akar, vagy salátába locsolja, vagy kenyérbe teszi de azt hogy mitől hasznos, nem nagyon tudjuk.

Tegyük hát tisztába miért hasznos az almaecet és hogyan célszerű  fogyasztani.

Fontos megemlíteni, hogy az almaecet egészséges emberek számára biztonságosan fogyasztható, nincs káros mellékhatása, még napi fogyasztás esetén sem.

Annak kell kerülnie, akinek, refluxa, gyomorfekélye van, vagy vizelethajtót, vérhigítót szed.

2-3 dl vízbe 1 evőkanál almaecetet keverj el, és reggel, délben, este fogyaszd, hogy kifejthesse jótékony hatásait.

Ássunk egy kicsit mélyebbre, miért is hasznos számunkra az almaecet és hogyan fejti ki hatásait.

Miközben az alma érik a fán, számos tápanyag halmozódik fel benne:

  • pektin és más ballasztanyagok, aminek az alma, a szilárdságát köszönheti.
  • C-vitamin, bioflavonoidok
  • az almahéjában zsírsavak találhatók, melyek óvják az alma húsát
  • az alma húsában több minden raktározódik
    • fehérje
    • szénhidrát
    • ásványi anyagok
    • víz

Ez a sokféle anyag azt a célt szolgálja, hogy táplálja és védelmezze az alma magját, amikor az hulló gyümölcsként lepotyog a földre.

A természetben mindig a mag. a csíra a fontos, mert ez biztosítja a faj tovább élését.

Ha az állatok fertőtleníteni, méregteleníteni akarják magukat, ösztönösen hullott gyümölcs után kutatnak. Kivárják, míg az erjedési folyamat lezajlása után az alkohol ecetsavvá alakul át. Csak ezután eszik meg a megsavanyodott, rohadt gyümölcsöt, hogy a baktériumoktól és a kórokozóktól megszabaduljanak. Ugyanez a folyamat figyelhető meg akkor, ha az állat testében felborul a zsíranyagcsere egyensúlya.

Az ecetsav:

  • enyhe, a gyomornyálkahártya számára jól elviselhető sav
  • minden baktérium ellensége, ezért képes arra, hogy az emberi gyomorban és bélrendszerben is megküzdjön a kórokozókkal
  • fertőtlenítő és méregtelenítő hatású a vesében, a hólyagban és a húgyvezetékben is
  • alkalmas arra, hogy egyensúlyba hozza a szervezet zsíranyagcseréjét.
  • a gyomorban savasító hatása van: csökkenti a Ph értéket és ezáltal fokozza a gyomorsav savasságát.

A savasságnak fontos szerepe van a fehérje emésztésének előkészítésében, mert kizárólag bizonyos fehérjék, a stresszhormonok tudják a zsírsejteket kinyitni.

  • szabályozza a bélműködést, a tápanyagszállítás felgyorsul, a szervezet a zsírnak csak egy részét emészti meg, a többi a széklettel kiürül, tehát nem jut el a vérbe és a zsírsejtekhez
  • jelentős mértékben javítja a vas beépülését, ezzel szaporítja a vörös vértestek számát, amelyek aztán elszállítják a test sejtjeihez a létfontosságú oxigént
  • fokozza a sejtekben a fehérjemolekulák keletkezését, aminek következtében felgyorsul az anyagcsere, ez javítja mind a szellemi, mind a fizikai állapotot.

Mindkét folyamathoz testzsírra van szükség, amelyet az energiaellátás biztosításához el kell égetni. Ez a zsír kikerül a zsírsejtekből, így következik be a fogyási folyamat.

A leghatékonyabb fogyasztó savak:

  • ecetsav
  • citromsav
  • aszkorbinsav (c vitamin)

Szerves savak mindenütt vannak a szervezetünkben, a gyomorban, belekben, a vérben, legfontosabb feladatai:

  • élénkítik az immunrendszert
  • fokozzák az enzim képződést
  • elpusztítják a baktériumokat
  • szabályozzák a sejtmegújulást
  • növelik a sejt energiáját


Megfigyelhetjük, hogy a földközi-tengeri népek táplálkozása miket tartalmaz:

  • Hal citrommal meglocsolva (c vitamin, megkönnyíti a hal emésztését)
  • Ecetes saláták (egészséges, karcsúsító)

Az ecet az anyagcsere folyamaton keresztül zsírszükségletet vált ki, az anyagcsere folyamat ezt a zsírt a szervezet zsírlerakódásaiból vonja el, aminek következtében fogyás következik be. Használjuk bátran az almaecetet étkezéseink során. Egy almaecetes saláta citromos lazaccal nem csak finom, hanem egészséges is.

Pár perc alatt elkészíthető ez a recept, érdemes kipróbálni: 1 szelet lazac filét enyhén sózzuk, majd egy negyed citrom levével locsoljuk meg, sütőpapírra téve 180 fokos sütőben süssünk kb.20 percig (sütőfüggő)

Közben elkészíthetjük a tetszőleges salátát, rakjuk bele a kedvenceinket, rukkolát, madársalátát, jégsalátát, uborkát, paradicsomot (mindenki ízlése szerint), és locsoljuk meg 1 evőkanál almaecettel.

error: Content is protected !!