A mentális egészség és az egészséges életmóddal kapcsolatos szokások fontos aspektusai az általános jólétnek.

A mentális egészség magában foglalja a pszichológiai és érzelmi jólétünket. Ez befolyásolja azt, ahogyan érzünk, gondolkodunk és viselkedünk, valamint azt, hogy hogyan kezeljük a stresszt és a döntéshozatallal kapcsolatos helyzeteket egész életünk során. Az életmódbeli döntések és a mentális egészség sokféle módon erősen összefüggenek egymással.

Életmódorvoslás és mentális egészség

Az életmódorvoslás önmagában – beleértve az olyan dolgokat, mint a testmozgás, a helyes táplálkozás és a pozitív szemlélet fenntartása – nem elegendő bizonyos mentális egészségügyi zavarok kezeléséhez, de erőteljes hatással lehet az általános mentális jólétre és arra, hogy hogyan gondoskodunk magunkról.

A mentális zavarokat, például a depressziót, a szorongást, sőt a függőséget és a különböző traumák megélését és egyes eseteit is, számos, a mentális jólétünkkel kapcsolatos tényező tovább bonyolítja. Az okoktól függetlenül, azonban az életmódbeli változások, a megfelelő kezelésekkel együtt javíthatják az általános mentális egészségünket, sőt egyes rendellenességek kialakulását is megelőzhetik.

Miért fontos az egészséges életmód a mentális egészség szempontjából?

Azt már tudjuk, hogy az életmóddal kapcsolatos döntések hatással vannak a fizikai egészségére. A dohányzás, a stressz és a mozgásszegény életmód növeli a szívbetegségek és más fizikai betegségek kockázatát.

A mentális állapotunkat pedig számos esetben visszatükrözi a testünk. A test és az elme közötti kapcsolat valós, például a depresszió, a szorongás és más mentális zavarok fáradtságot, fejfájást, emésztési problémákat és egyebeket okozhatnak.

Az életmódbeli döntések nagy szerepet játszanak abban, hogy mennyire stabil, “pozitív” a mentális egészségünk.

Van három terület, amelyet érdemes különösen szemügyre venni ebből a szempontból:

 • Étkezési szokások
 • Testmozgás
 • Minőségi alvás

Étkezési szokások

Minden, amit megeszünk, az nagy hatással van arra, hogy mi történik velünk érzelmileg és mentálisan. Ezért, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az étrendünk hogyan hathat a mentális egészségünkre, az nagyon hasznos lehet a következőkben, hogy tudjuk, min érdemes változtatni.

Változatosság – Nagyon fontos, hogy változatos, teljes értékű alapanyagokból készült ételeket fogyasszunk annak érdekében, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az összes szükséges tápanyagot és vitamint biztosítjuk a szervezetünk számára. Az étkezéseknek kiegyensúlyozottan kell tartalmazniuk fehérjét, egészséges szénhidrátokat és egészséges, természetes zsírokat.

Elengedhetetlen vitaminok és nyomelemek az idegrendszerünk védelme érdekében:

 • B1, B6, B12 (+ folsav) – vitaminok
 • C-vitamint, D-vitamin – az idegsejtek kommunikációjában működik közre (többek között)
 • vas, cink, szelén, magnézium

A kiegyensúlyozott étkezés a cukorszintünket is egyenletesen tartja, ami segít a koncentrációban és energikusabbnak érezhetjük magunkat. Az ingadozó vércukorszint nyugtalanná, szorongóvá és ingerlékennyé tehet bennünket.

Maradjunk hidratáltak – Ha nem iszunk elég vizet, az megnehezítheti a koncentrációt, vagy a tisztán gondolkodást, ami szintén elég gyakori jellemzője a szorongásnak, így azáltal, hogy elegendő vizet fogyasztottunk, megelőzhetjük ezt a problémát.

A dehidratáltság a következőket is okozhatja:

 • fejfájást,
 • székrekedést,
 • fáradtságot,
 • hangulatváltozást,
 • kognitív (gondolkodási) zavarokat
 • memóriazavar

Fizikai aktivitás

Nem titok, hogy a fizikai aktivitás jót tesz nekünk; valamint az is, hogy nem csak pozitív változásokat idéz elő a testünkben, hanem rendkívül jó hatást gyakorol az érzelmi és mentális jólétünkre.

Mit értünk tehát a fizikai aktivitás alatt?

Az aktivitás három kategóriába sorolható:

 1. Általános fizikai aktivitás – minden olyan mozgás, amelyet a mindennapokban végzünk (séta a boltba, lépcsőzés, munkahelyen kis távolságok megtétele, bevásárlás utáni cipekedés, takarítás stb.)
 2. Hobby sportok – olyan tevékenységek, amelyeket kifejezetten a fittség érdekében végzünk.
 3. Sport – olyan tevékenységek, amelyeknek általában versenyszerű eleme van, végezhetjük egy csapatban vagy egyedül, de általában kicsit formálisabb.

A rendszeres testmozgás, sport előnyei:

– Csökkenti az egészségügyi problémák és betegségek kockázatát
– Több energia
– Jobb alvás – a rossz alvás jelentősen ronthatja a mentális állapotunkat
– Egészségesebb testsúly – ez hatással lehet az önbecsülésünkre és arra, hogy hogyan hogyan érezzük magunkat.
– Csökkenti a szorongást és a stresszt – a testmozgás egyike a stresszkezelési technikáknak

Minőségi alvás

Az alvás és az érzelmi jólét között szoros kapcsolat van. Gyakran előfordul, hogy a hangulattal és a szorongással kapcsolatos problémák hatással lehetnek az alvásunkra, és ugyan ez fordítva is hathat, a rossz alvás negatív hatással lehet a mentális egészségünkre és érzelmi jólétünkre.

Az alvásproblémák a következőkhöz vezethetnek:

 • Negatív gondolatok
 • Enervált hangulat
 • Szorongás
 • Ingerlékenység
 • Irracionális gondolatok
 • Paranoia (extrém eset)
 • Változások az étrendben/étvágyban/evési szokásokban

 

Miért fontos az alvás?

Miközben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az alvás az elménk és a testünk számára a leállás ideje, az agyunk valójában nagyon keményen dolgozik alvás közben. Az alvás egy olyan időszak, amikor napközben minket ért rengeteg pszichés és fizikai inger/hatás feldolgozása történik.

A fent említett tanácsok, életmódbeli változtatások nem helyettesítik a szakember által összeállított terápiás folyamatokat!

Ha úgy érzed egyedül nehezen boldogulsz, szomorúnak vagy szorongónak érzed magad, vagy egyéb gondjaid, elakadásaid vannak a mentális egészségeddel kapcsolatban, mindenképpen fontold meg, mentálhigiénés szakember felkeresését!

error: Content is protected !!