Elfoglalt vagy és csökkenteni szeretnéd a stresszt?

Tudod, hogy hasznodra válna a meditáció, de nem tudsz nyugodtan ülni és koncentrálni?

Akkor ki kell próbálnod a tudatos sétát!

A Harvard Medical School szerint a mindennapos mindfulness – azaz a tudatos jelenlét – gyakorlása javíthatja a memóriádat és a koncentrációs képességedet, segít abban, hogy kevésbé érezd magad szétszórtnak és jobban tudd kezelni a stresszes helyzeteket.

Minden mindfulness technika célja, hogy az éber, koncentrált, nyugodt tudatállapotot érjünk el azáltal, hogy tudatosan figyelünk a gondolatokra és az érzésekre anélkül, hogy ítélkeznénk felettük. Ez lehetővé teszi, hogy az elme a jelen pillanatra összpontosítson az elfogadás attitűdjével.

Egy 10 perces tudatos séta

  1. Kezdetben sétálj természetes tempóban. A kezeid helyezd kényelmes tartásba: a hasadra, a hátad mögé vagy lazán a tested mellett. Ha hasznosnak találod, számolhatod a lépéseidet 10-ig, majd kezdd újra eggyel. Ha kis helyen vagy, amikor elérsz a tízhez, tarts szünetet, és szándékosan válassz egy pillanatot, amikor megfordulsz. Minden egyes lépésnél figyelj a lábad felemelkedésére és leengedésére. Figyeld meg a lábad és a tested többi részének mozgását. Vedd észre a tested bármilyen oldalirányú elmozdulását. Bármi más is ragadja meg a figyelmed, térj vissza a járás érzéséhez. Az elméd el fog kalandozni, ezért frusztráció nélkül vezesd vissza, ahányszor csak szükséged van rá. Különösen a szabadban, tartsd fenn a téged körülvevő környezet nagyobb mértékű érzékelését, mindent magadba szívva, biztonságban és tudatosan maradva.
  1. Most néhány percre terjeszd ki a figyelmedet a hangokra. Akár beltéren, akár az erdőben, akár a városban vagy, figyelj a hangokra anélkül, hogy címkéznéd vagy megneveznéd őket, vagy belemerülnél abba, hogy kellemesnek vagy kellemetlennek találod-e őket. Vedd észre a hangokat úgy, mint nem többet vagy kevesebbet, mint hangot.
  1. Most hozd a figyelmedet a szaglásra. Ismét csak egyszerűen vedd észre. Ne erőltesd vagy kényszerítsd magad arra, hogy bármit is érezz, csak irányítsd a figyelmedet a szaglásodra, bármit is fedezel fel.
  1. Most térjünk át a látásra: színek, tárgyak és bármi más, amit látsz. Türelmesen térj vissza minden alkalommal, amikor valami megragadja a figyelmedet, vagy akár ha valamivel foglalkozni kell, például egy akadály kikerülésével. Maradj természetes, nem túlságosan merev, nem álmodozó és sodródó, hanem kitartó tudatossággal. Tartsd meg ezt a nyitott tudatosságot mindenre, ami körülötted van, bárhol is vagy. Semmi tennivaló, semmi javítanivaló, semmi változtatnivaló. Teljesen tudatosan, és sétálva.
  1. Az utolsó pillanatokban térj vissza a séta fizikai érzéseinek tudatosságához, bárhol is volt az elméd a gyakorlat során. Vedd észre, hogy a lábad ismét megérinti a talajt. Vedd észre ismét a tested mozgását minden egyes lépésnél.
  1. Amikor készen állsz arra, hogy befejezd a tudatos sétát, ismét állj meg egy pillanatra. Megállva, válassz egy pillanatot a gyakorlat befejezéséhez. Befejezésképpen gondolkodj el azon, hogyan tudnád ezt a fajta tudatosságot a napod hátralévő részében is alkalmazni.

 

 

error: Content is protected !!